Procesmatige hulpverlening

CM.begeleiding biedt procesmatige hulpverlening, dit houdt in dat zij gericht zijn op verschillende processen in de hulpverlening, maar ook dat zij de hulpverlening gefaseerd vormgeven. De hulpverlening bestaat uit de volgende fases die elkaar beïnvloeden:

 

• Interactieontwikkeling
• Cliëntontwikkeling
• Probleemafwikkeling

 

Claudia en Marcel volgen deze processen professioneel en nauwkeurig op, om jou alle kansen te bieden jouw doel te bereiken.

Interactieontwikkeling

De actie en reactie die Claudia of Marcel en jij op elkaar richten.

 

Als er goede interactieontwikkeling is, ontstaat er een samenwerkingsrelatie die bijdraagt aan het oplossen van het probleem waar jij aan wilt werken.

Denk aan het hebben van wederzijds vertrouwen, gehoord worden, begrepen worden, gepast geprikkeld worden en afgeremd worden waar dit nodig blijkt.

Cliëntontwikkeling

Bewust eigen invloed ervaren, jij staat aan het roer. Samen doorlopen we een traject om daar te komen.

 

Is er afweer? En zo ja, welke vorm(en) heeft die? Waar komt deze vandaan?

Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam.

Opkomend bewustzijn.

Het ondernemen van stappen (stap voor stap, zo klein als nodig).

Ontwikkelen van een nieuwe aanpak. Jouw sterke deel versterken vanuit verworven inzichten én door het samen te oefenen, komend bij flexibiliteit en veerkracht i.v.m. probleemafwikkeling.

 

Probleemafwikkeling

Leren flexibel en veerkrachtig om te gaan met ‘het’ probleem (ook al/ of juist als het probleem of aandachtspunt niet opgelost kan worden).

Inzichten eigen maken.

Concrete opvolging

Ondersteuningsplan

Samen met jou wordt er een ondersteuningsplan opgesteld. Daarin worden vanuit jouw behoeften concrete doelen gesteld. Er wordt omschreven hoe hieraan gewerkt gaat worden en wie wat oppakt. Vragen als: “Wat kun jij zelf doen?” “Kunnen mensen om jou heen jou hierbij helpen?” “En wat gaat CM.begeleiding jou bieden om jouw doelen te behalen?” worden in het ondersteuningsplan beantwoord. Ook wordt er afgesproken binnen welk termijn de verwachting is dat je een bepaald doel kunt verwezenlijken. Tijdens de beschikkingstijd (die de gemeente bepaald) kunnen doelen aangepast worden en wanneer het nodig blijkt kan het zijn dat er een langere tijd nodig is om een doel te behalen. En zo kan het ook zijn dat een doel eerder dan verwacht bereikt wordt. Een ondersteuningsplan is dus niet een vaststaand plan maar beweegt met jouw behoeften/ontwikkeling mee.

 

Evaluatie

Tijdens het hulpverleningsproces wordt er geëvalueerd hoe het met jou en jouw proces gaat. Dit doen Marcel en Claudia doordat er op het einde van een huisbezoek altijd een dagrapportage gemaakt wordt (in Cliendo, digitaaldossier). Deze rapportage wordt gekoppeld aan de doelen uit het ondersteuningsplan. De gestelde doelen blijven daardoor een helder en bewust onderdeel van het proces. Ook wordt er samen maandelijks een monitoring ingevuld om jouw ontwikkelingen in kaart te brengen. Elk stapje vooruit is waardevol, net als dat stilstaan al winst kan zijn ten opzichte van achteruitgang. Vandaaruit kunnen dan keuzes gemaakt worden waar jij de nadruk op wilt leggen tijdens de huisbezoeken. Verder wordt er 8 weken vóór het einde van de beschikking (die de gemeente bepaald) een evaluatieverslag gemaakt. Samen wordt de afgelopen beschikkingsperiode doorlopen en jij kunt aangeven of je nog behoeften hebt aan een verlening van de ondersteuning. Zo ja, worden er nieuwe doelen geformuleerd waar jij aan wilt gaan werken.

Methodes

CM.begeleiding zet bij elk hulpverleningsproces datgeen in waarvan zij denken dat het passend en helpend is voor jou als cliënt. Dat bestaat uit de levenservaring, werkervaring van Claudia en Marcel en de verschillende methodes waarvan zij verwachten dat het recht doet aan jou en aan jouw proces. Hieronder een kleine maar zeer waardevolle greep daaruit.

 

 

 

ACT 

De ACT-vaardigheden zorgen er samen voor dat iemand psychologisch flexibeler wordt. Het doel van ACT is dus niet zozeer het reduceren van klachten, maar het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht. Hierdoor kun je het leven met al zijn hobbels, pieken en dalen -in het nu- op een flexibele en veerkrachtige wijze aangaan, om zo te kunnen blijven investeren in wat je echt belangrijk vindt.

 

 

 

Brain Blocks – Stephan van de Ven

CM.begeleiding is volledig gecertificeerd om jou te begeleiden door middel van Brain Blocks. Hiervoor volgen zij de nieuwe ontwikkelingen rond Brain Blocks op de voet zodat de begeleiding altijd deskundig en gepast kan plaatsvinden. Belangrijk hierbij te vermelden is dat van oudsher Brain Blocks ingezet kan worden als psycho-educatie ASS en vaak zo ook bekent staat bij bijvoorbeeld huisartsen. CM.,begeleiding zet Brain Blocks met name in als reflectiemiddel voor het procesmatige hulpverleningsproces. En is dus geschikt voor al onze cliënten, zo ook voor jou.

 

 

 

De kunst van Kaizen – Robert Maurer

Robert Maurer is hoogleraar aan de medische faculteit van UCLA. De gedachte is eenvoudig: grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen in de richting van je doel. Kleine stappen omzeilen de automatische weerstand van de hersenen tegen nieuw gedrag. CM.begeleiding zal jou tijdens jouw hulpverleningsproces begeleiden in het nemen van kleine stapjes die zullen leiden naar grote veranderingen.

 

 

 

Toolbox CM.begeleiding

CM.begeleiding heeft een eigen toolbox ontwikkeld waarin alle methodieken, inzichten en kennis die zij gebruiken overzichtelijk weergegeven zijn. Op deze tastbare manier kun je samen met CM.begeleiding handvatten ontdekken die voor jou passend zijn en in te zetten zijn voor jouw ontplooiingsproces.

 

 

Rijk netwerk

Het rijke netwerk van CM.begeleiding wordt ingezet waar dat nodig blijkt, zoals bijvoorbeeld bij overleg/inzet met/van een psycholoog, psychiater, huisarts of bij het samen vinden van passende dagbesteding of therapie. Ook wordt er onderzocht of jouw netwerk verrijkend voor jou kan zijn. Zijn er mensen in jouw omgeving die jou kunnen helpen om jouw doel(en) te bereiken?

CM.begeleiding houdt zich aan de beroepscode BPSW-21

 

"Acceptatie gaat over je voelend hart en je wetend hart kloppend krijgen"

Ingspire